Блог

"Крафтові" сири - це ...

Що ж то за такий солодкий крафт?
Ми більше любимо замінювати це слово рідним українським – ремісничий. Від слова ремесло. А що таке ремесло? Ремесло – це дрібне, невеличке виробництво, яке базується на ручній праці.
Так ось, ремісничий сир – це сир, який вироблений в невеликих кількостях, на маленьких сироварнях або домашніх господарствах. Де, насамперед, за мету ставлять якість. Що значить якість в ремісничому форматі?
Якість сиру – це його вигляд, його аромат, його смак і післясмак.
Коли сировар, який плекає ремісничий метод виготовлення сиру, отримує якісне молоко, він володіє надзвичайним скарбом, з якого, завдяки своїм знанням і досвіду, зможе зробити не менш надзвичайний сир, за умови поважного ставлення до первинної сировини.
Ручна робота сировара передбачає невеликі об’єми, не можна зробити сир крафтовим, ремісничим способом у великих кількостях. Оскільки кожну голову сиру сировар перевертає, чистить, миє, сушить, натирає – в залежності від того, який сир робить. Десь є тріщинка на сирній скоринці – «лікує», десь бачить забагато вологи – переносить в інше місце…
На великих потужних заводах такого ставлення не має, оскільки мета у заводів інша – виробляти велику кількість стандартизованого продукту, який, бажано, мав би великий термін зберігання, не псувався на полицях супермаркетів, і задовольняв базові потреби покупця – наїстися.
Саме завдяки індивідуальному ставленню сировара до сироваріння можна отримати сир, який Ви згадаєте за ароматом, за смаком, за зовнішнім виглядом.